Hoi! Ik ben drs FreyaJoy (Annemarie) Tinbergen,  lichaamsgericht werkend psycholoog-seksuoloog en registertherapeut BCZ bij mijn Centrum voor Seksualiteit in Amsterdam en ervaringsdeskundige op het gebied van vaginisme.

Ik help vrouwen die geen (pijnloze) geslachtsgemeenschap kunnen hebben. Ik help hen om te genieten van pijnvrije en plezierige geslachtsgemeenschap. Vooral als de oorzaken ingewikkeld zijn en als eerdere hulp niet gewerkt heeft kan ik vaak alsnog goed helpen. Ook behandeling op afstand is met mij goed mogelijk middels programma’s zoals skype en zoom.

Je kunt bij mij ook terecht voor hulp bij problemen met seksuele opwinding en verlangen, frigiditeit, afkeer voor seks, orgasmeproblemen zoals niet kunnen klaarkomen of te snel klaarkomen, erectieproblemen en verwerking van seksuele traumata.

Mijn vaginismewerk

In1998 richtte ik een lotgenotenorganisatie op voor vrouwen met vaginisme en pijn bij seks. Daar organiseerde ik vrouwenweekenden, anonieme telefonische spreekuren, gaf een nieuwsbrief uit.

 • Sinds 2000 begon ik mijn eigen therapiepraktijk: eerst onder de naam “Bocal authentieke communicatie” en later onder de naam Centrum voor Seksualiteit
 • Ik publiceerde mijn boek “Zo loste ik mijn vaginisme op”
 • Journalisten interviewden me voor artikelen in tijdschriften, oa Opzij en de Linda, en kranten en in Belgie kwam ik op tv in het programma Open en Bloot over masturbatieles, In De Balie in Amsterdam in een discussiepanel met minister Hedy d’Ancona.
 • Ik heb veel lezingen gegeven over vaginisme en dyspareunie, onder andere voor psychologiestudenten van de Universiteit Twente, de Universiteit van Amsterdam en de Rijksuniversiteit Leiden, en op een congres van bekkenbodemfysiotherapeuten.
 • Ik zette een nascholingscursus op “hulpverlenen bij vaginisme en dyspareunie”. De NVVS heeft vervolgens mijn nascholingscursus geaccrediteerd. Vervolgens heb ik een aantal jaren de nascholingscursus “behandeling vaginisme en dyspareunie” verzorgd.
 • Ik heb een Sexual Empowerment Programma gemaakt waarvan inmiddels bewezen is dat het helpt bij het oplossen van vaginisme en pijn bij seks. Dit is een intensief programma voor met name die vrouwen met vaginisme of pijn bij seks die al meerdere hulpverleners geraadpleegd hebben.  Ik help hen om echt te kunnen genieten van de geslachtsgemeenschap zonder angst of pijn.

Hoe ben ik tot dit werk gekomen?

Zelf heb ik in het verleden last gehad van vaginisme. Ik heb toen een zoektocht gemaakt naar een goede therapeut om dit op te lossen. Maar helaas bestond er toen nog geen bij-mijn-situatie-passende therapie om mijn vaginisme op te lossen. Dat was voor mij volstrekt onacceptabel. Ik was daar boos over en ik weigerde om het er bij te laten zitten. Daarom ben toen ik zelf een manier gaan uitwerken. Ik ontdekte toen dat ik op een heel andere manier naar mijn probleem moest gaan kijken en dat mijn probleem ook een functie had. Er was een goede reden voor.

Inmiddels heb ik gelukkig mijn eigen antwoorden en oplossingen gevonden. Dat heeft lang geduurd, maar als ik toén wist wat ik nú weet, dan had het niet zo lang geduurd. Dan was het echt veel sneller gegaan. Toen iedereen me seksuoloog ging noemen ben ik het maar geworden. Nu heb ik een programma waar jij mogelijk ook van kunt profiteren, en dat jou mogelijk ook veel sneller je oplossingen gaat opleveren.

Sexual Empowerment Programma

In mijn Sexual Empowerment Programma, leren vrouwen hoe zij de voorwaarden kunnen scheppen voor plezierige pijnloze geslachtsgemeenschap. Indien nodig betrek ik de partner er ook bij, maar het kan ook gevolgd worden als je (nog) geen partner hebt.

Vaginisme en pijn bij de geslachtsgemeenschap zijn meestal symptomen van een ander onderliggend probleem. Dat probleem is meestal niet seksueel maar gaat over iets anders.

In mijn Sexual Empowerment Programma ga ik samen met jou en andere vrouwen en eventueel hun partner op zoek naar die oorzaken en die gaan we vervolgens aanpakken. Het programma wordt per persoon op maat afgestemd. Je kan bijvoorbeeld in dit programma een seksueel trauma opblazen, zodat je het je nog wel herinnert maar je er geen last meer van hebt. Maar dat heeft niet iedereen nodig. Elke vrouw krijgt wat zij nodig heeft om het probleem op te kunnen lossen. Het programma bevat tevens een uitgebreide seksuele intimiteitstraining vanaf het eerste begin, (en gaat bijvoorbeeld ook over zoenen en over de vraag welke valkuilen je beter kunt vermijden) en een seksuele vaardigheidstraining “Pijnloos ontmaagden”. Daarin wordt onder meer gewerkt aan de vaardigheid die ik “het openen van de vertrouwenspoort” noem. Die vaardigheid is cruciaal om vaginisme op te lossen.

Opvallend is – in al die jaren- dat ik voornamelijk vrouwen in mijn praktijk kreeg die al veel therapeuten geraadpleegd hadden voordat ze bij mij kwamen. De meeste cliënten waren al jaren op zoek naar goede hulp en ze waren ontevreden over de hulp die ze vonden. Bij die andere therapieën ontbrak meestal een gedegen vooronderzoek waardoor de oorzaken van het probleem niet gevonden werden. Daardoor waren die therapieën niet effectief.

Dus als jij je oplossingen nog niet gevonden hebt bij andere therapeuten, besef dan dat het waarschijnlijk niet aan jou ligt. Je hebt gewoon een nieuwe kans nodig met een gids die weet wat er voor nodig is om je seksuele probleem te overwinnen, en/of geen last meer te hebben van die nare pijn. Zodat ook jij je vrouwelijke seksualiteit met passie en zelfvertrouwen kunt beleven in de volle kracht van je vrouw zijn. Zodat jij ten volle eigenaar bent van jouw seksualiteit, en aan het stuur staat van jouw seksuele leven, of je dat nu met jezelf beleeft of samen met je geliefde. Want dat is de voorwaarde om tot succesvolle seksuele overgave te kunnen komen.

Mijn bij en nascholing aan hulpverleners en studenten

 • De Nederlandse Vereniging voor Seksuologen heeft mijn cursus “de behandeling van vaginisme en pijn bij de gemeenschap” geäccrediteerd als nascholingscursus voor seksuologen. 
 • Aan psychologiestudenten: colleges over vaginisme gegeven aan psychologiestudenten aan de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Twente, een workshop psychoseksuele therapie/seksualiteit bespreekbaar maken aan psychologiestudenten aan de Rijksuniversiteit Leiden.
 • Aan studenten medicijnen: werkgroepen in attitudevorming aan studenten medicijnen (UVA), en trainers training in ontspanningstechnieken, en supervisie  (Leids Universitair Medisch Centrum en de Jelgersma Polikliniek),  
 • aan studenten in een opleiding hypnotherapie (Seth): trainingen in rationeel emotieve therapie
 • oa bij de Academie voor Coaching en Counselling (ACC), training in het bespreekbaar maken van seksualiteit,
 • studenten Neo Reichiaanse Therapie van Body-Mind Integration. training in intakevaardigheden gegeven aan 
 • In het bedrijfsleven gaf ik als freelancer (via Randstad en Vergouwen Overduin) communicatietrainingen aan werknemers van grote bedrijven zoals Philips, KLM, diverse banken en de gemeente Amsterdam.

Mijn opleiding

Ik rondde mijn opleiding klinische en gezondheidspsychologie af aan de rijksuniversiteit Leiden en mijn postdoctorale specialisatie opleiding seksuologie aan het RINO in Utrecht. Tevens volgde ik een jaartraining in rationeel emotieve therapie (bij Drs Wouter Backxs), en twee jaartrainingen in traumaverwerking o.a. na seksueel misbruik (Dr Ellert Nijenhuis en Pat Ogden PhD, oa in de sensori motore psychotherapie). Plus een drie jarige opleiding Neo-Reichiaanse Therapie en Energetic Integration gedaan bij Body Mind Integration (o.a. Rashma Schaefer Buss, Jack Painter PhD en Drs Willem Poppelier) en uiteenlopende andere cursussen op het gebied van neuro linguïstisch programmeren, lichaamswerk, tantra, sexual healing en psychoseksuele educatie (o.a. Drs Jan Voskuil).

Mijn lidmaatschappen:

Ik ben lid van het NIP en de SBLP. Ik werk met een combinatie van psychologische en seksuologische methoden en met (seksuologisch) lichaamswerk.